Jäähallit

Jäähallit mahdollistavat jääurheilun ympärivuoden. Lähes jokaiselta harrastavalta paikkakunnalta löytyy jäähalli. Jäähallia ylläpitävät ja huoltavat usein seuratoiminnasta lähtöisin olevat tekijät, joko seurat itse tai niiden toiminnasta lähtöisin oleva yritys. Kunnat tukevat usein jäähallien toimintaa koska ne tarjoavat merkittävän joukon harrastajia, liikuntamahdollisuuksia ja imagoa. Suurinosa jäähalleista on kuitenkin melko pieniä hallirakennelmia. Tunnetuimmat ovat suuret jäähallit, kuten Hartwall Areena Helsingissä ja Turun Gatorade Center. Pienet jäähallit eivät kuitenkaan vedä suuria yleisömääriä ja ylläpito voi usein olla kunnille kallista. Jäähalleja käytetään monesti myös muuhun toimintaan, kuten koiranäyttelyihin tai sisäurheiluun, kun jäät ovat poissa. Hartwall Areenakin on tunnettu muista tapahtumistaan, kuten hevosurheilusta ja musiikkikonserteista.

Jäähallien ylläpitäminen

Jäähalleissa on usein jää elokuusta huhtikuuhun. Tämän jälkeen niissä pidetään monesti erilaisia tilaisuuksia, konsertteja tai messuja. Kesäisin jäähallin ylläpito olisi paitsi haastavaa myös kallista. Jäähalli on hyvä sulattaa vuosittain ja jäätä ylläpidetään jään alla kiertävän putkiston avulla koneellisesti.

Usein jäähallit on yhtiöitetty. Jäähallit saavat tulonsa tilojen käyttäjiltä. Usein jääurheiluseurat maksavat vuokraa tilojen käytöstä, lisäksi tapahtumajärjestäjät maksavat tapahtumavuokraa tai osan lipputuloistaan. Monet kunnat tukevat oman kuntansa jäähallin ylläpitoa, mutta haastavat taloudelliset tilanteet voivat vähentää tukea tai jopa katkaista tuen kokonaan. Pienillä paikkakunnilla Jääurheilu joutuu herkästi pulaan, mikäli jäähallin kävijämäärissä ja harrastajissa tapahtuu romahduksia eikä jäähallia ole kannattavaa ylläpitää.

Satakunnan isot hallit

Isomäki Areena eli entinen Porin Jäähalli on Porissa sijaitseva jäähalli ja Porin Ässien kotihalli. Jäähalli avattiin vuonna 1971 ja siihen mahtuu reipas 6300 katsojaa. Jäähalli on kokenut merkittäviä saneerauksia vuosien aikana ja alunperin siellä oli vain seisomokatsomo, mikä mahdollisti jopa yli 8000 katsojaa. Perusparannusten ja penkkipaikkojen myötä Isomäki Areenaksi vuonna 2014-2016 saneerattu jäähalli sai nykyisen muotonsa ja seisomokatsomon tila on nykyisin noin 2200 katsojaa istumapaikkojen määrän kasvettua ajan saatossa.

Rauman Lukon kotihalli on Kivikylän Areena Raumalla. Kivikylän Areena on entiseltä nimeltään Äijänsuon jäähalli. Se on Suomen kolmanneksi vanhin jäähalli (rakennettu 1970) ja sinne mahtuu 4700 katsojaa. Jäähalli on kunnostettu vuosien saatossa kuten Isomäki Areenaakin ja seisomapaikat vähentyivät 2000 luvun saneerauksissa. Nimi vaihtui kaudella 2009-2010 nimisponsorin vaihduttua.