Jääkiekko Satakunnassa

Jääkiekko on suosittua Suomessa, ja Satakunnassakin on kaksi SM-tason joukkuetta Porin Ässät ja Rauman Lukko. Jääkiekko-ottelut kiinnostavat katsojia, ja tietysti satakuntalaisia katsojia kiinnostaa erityisesti Lukon ja Ässien yhteenotot. SM-liigan menestys saa fanit myös ahkerammin liikkeelle ja joukkueiden pelaajavalintoja seurataan mielenkiinnolla. Satakunnan mestaruus on kallistunut useammin Rauman Lukolle. Ei parane kuitenkaan unohtaa, että lajia harrastetaan ympäri Satakuntaa ja SM-liigajoukkueiden ulkopuolellakin. Lasten ja nuorten jääkiekko ja jääurheilu ovat hyvin suosittua seuratoimintaa.

Pienempien paikkakuntien joukkueita

Monesti Jääkiekko mielletään juuri isojen seurojen ylläpitämiksi harjoitteluksi. Jääkiekkoa voivat harrastaa niin tytöt kuin pojat, harrastekiekkoilijat kuin eteenpäin pyrkivätkin. Monilla pienemmilläkin satakuntalaisilla kunnilla on jäähallit ja omat seurat, jotka järjestävät kiekko-opetusta ja luistelukouluja. Pienet seurat ovat ihan yhtä ylpeitä työstään jääkiekon eteen kuin isommatkin ja jääkiekon makuun pääsee pienempienkin hallien yleisössä.

Seuratoimintaa

Jääurheilu on seuravetoista toimintaa ja aktiivinen seura on usein edesauttanut merkittävästi kotikuntansa liikuntamahdollisuuksia ja kehittämistä mm. jäähallien rakentaminen ja ylläpito on usein lähtöisin urheiluseuran toiminnasta.

Lauttakylän Luja ry on vuonna 1923 perustettu yleisurheiluseura, jonka jääkiekon edustusjoukkue nousi Suomisarjaan vuonna 2007. Jääkiekkolisensin maksaneita harrastajia on noin 200 ja kiekkoilijoita löytyy lapsista kokeneisiin pelaajiin. Tytöille löytyy myös aktiivinen ringettetoiminta.

KJK eli Kankaanpään Jääkarhut on 1977 perustettu kankaanpääläinen seura. Toiminnassaan se keskittyy lapsiin ja nuoriin ja tyttöedustus on ollut mukana alusta asti. KJK Timantit ovat taitoluistijoiden oma joukkue. KJK:n joukkueiden pelaajat tulevat Kankaanpäästä ja seutukunnista.

Luvia on entinen satakuntalainen kunta, joka liittyi osaksi Eurajokea vuonna 2007. Luvian Kiekko ry on perustettu 1982 ja on aktiivinen sekä ringetessä, että jääkiekossa.

Paikallista menestystä

2018 oli historiallinen vuosi Porin Ässille, kun se voitti Suomen mestaruuden 40 vuoden tauon jälkeen. Ässät on voittanut Suomen mestaruuden kolmesti, ollut hopealla neljästi ja pronssilla kahdesti. Porin Karhut voittivat mestaruuden 1965 ja Rosenlewin Urheilijat eli RU-38 vuonna -67. Pian RU:n voiton jälkeen seurat yhdistettiin ja syntyi Porin Ässät.

Rauman Lukko on perustettu vuonna 1936. Vuonna 1963 se voitti jääkiekon Suomen mestaruuden. Voiton lisäksi Lukolla on kolme SM-hopeaa ja kuusi pronssia.