Jääkiekko

Jääurheilulajeista ehdoton suosikki Suomessa on jääkiekko. Lajia harrastetaan paljon kotimaassa ja sitä myös seurataan maailmanlaajuisesti. Pelin idea on saada pelivälineenä toimiva kiekko vastustajan maaliin. Joukkue, jolla on otteluajan puitteissa enemmän maaleja tehtynä, on voittanut pelin. Jääkiekko on alunperin Kanadassa kehitelty joukkueiden välinen mailapeli, jota pelataan jäällä jääkiekkokaukalossa. Laji kehittyi muunnelmana hurlingista sekä jääpallosta. Sen ensimmäiset ottelut pelattiin jo 1800 -luvulla Brittiläisten sotilaiden toimesta. Nykyaikainen jääkiekko on syntynyt Montrealissa Kandassa, jossa pelattiin ensimmäiset ottelut 1870 -luvulla.

Jääkiekossa on joukkueet, joista kulloinkin kentällä on kuusi pelaajaa sekä maalivahti. Pelaajia saa vaihtaa pelin kuluessa niin monta kertaa kuin tahdotaan. Pelipaikkoja ovat maalivahdin lisäksi puolustaja sekä hyökkääjä. Puolustajan tärkein tehtävä on estää vastustajaa tekemästä maalia, mutta heillä on myös tärkeä tehtävä tukea hyökkääjiä. Hyökkääjät ovat ensisijaisesti niitä pelaajia, jotka koittavat tehdä maaleja vastustajan maaliin. Maalivahti on pelaaja, joka pyrkii torjumaan kaikki vastustajan maalintekoyritykset.

Jääkiekkopelaajan varusteet koostuvat erilaisista suojuksista, jotka auttavat ehkäisemään vammoja rajuissakin kohtaamisissa pelin tiimmoilta. Pelaajan vartaloa suojaavat lähinnä alasuojus, rinta- ja hartiasuojat, kyynärsuojat sekä polvisuojat. Näiden suojusten päälle puetaan housut, jotka ovat melko topatut, jotta ne toisivat lisäsuojaa. Pelipaita on numeroitu paita, joka on väriltään joukkueen mukainen. Päässä jääkiekkoilijoilla on aina kypärä sekä usein pelaajat käyttävät hammassuojuksia, vaikka ne eivät olekaan pakollinen varuste. Pelaajan tärkeimmät varusteet ovat kuitenkin maila sekä luistimet. Luistimet mahdollistavat nopeat liikkeelle lähdöt sekä terävät käännökset ja tarkat siirtymät. Jääkiekkomailaa käytetään pelivälineenä toimivan kiekon liikuttamiseen. Maalivahdin varusteet ovat ajatukseltaan ja toiminnaltaan samanlaiset kuin kenttäpelaajan, mutta ne eroavat toisistaan ulkomuodon puolesta. Maalivahdin suojukset ovat isompia, jotta niiden suojausteho olisi mahdollisimman hyvät. Maalivahdilla on käytössä kiinniottokäsine, jolla pyritään ottamaan kiekko kiinni ja estämään näin ollen vastustajan pyrkimys tehdä tilanteessa maali. Toisessa kädessä maalivahdilla on koko käsineen kokoinen levy, jolla pystytään estämään kiekon kulkua. Kilpikädessä maalivahdilla on käytössään maila, jolla voidaan siirtää kiekkoa muille pelaajille tai sitä voidaan käyttää torjunnoissa.

Suomeen jääkiekko rantautui jo 1800 -luvulla, mutta kuitekin vasta vuonna 1928 järjestettiin ensimmäinen seurojen välinen jääkiekko-ottelu. Suomen jääkiekkomaajoukkue hyväksyttiin kansainväliseen jääkiekkoliittoon vuonna 1928. Suomen maajoukkue on pärjännyt arvokilpailuissa hienosti, josta todisteena on useat mitallisijoutukset niin olympialaisissa kuin MM-kilpailuissakin. Suurimmat saavutukset ovat olleet vuoden 1995 Ruotsissa sekä vuonna 2011 Slovakiassa voitetut kultamitalit jääkiekon MM-kilpailuissa. Suomi on saavuttanut MM-kilpailuissa kaikkiaan kaksi kultamitalia, kahdeksan khopamitalia sekä kolme pronssimitalia. Olympialaisissa hopeaa on tullut kaksi kertaa sekä pronssia neljä kertaa.