Pikaluistelu

Pikaluistelu on jäällä tapahtuva urhelulaji, jossa pyritään luistelemaan mahdollisimman kovaa vauhtia soikean muotoisella jäisellä radalla. Pikaluistelu on yksi maailman vanhimpia talviolympialaisten urheilulajeja. Sen kansainvälinen luisteluliitto on perustettu jo vuonna 1892. Jo lajin alusta lähtien sen kilpailumatkat 500, 1500, 5000 ja 10000 metriä.

Pikaluistelun rata on soikean muotoinen ja se on pituudeltaan 400 metriä. Siinä on vähintään kaksi neljä metriä leveää rataa. Pikaluistelun kilpailut käydään parilähtöinä, joka tarkoittaa että kaksi kilpailijaa lähtevät radalle samaan aikaan.

Pikaluistelun harrastajilta ja kilpailijoilta vaaditaan hyvää kestävyyttä, nopeutta sekä taitoa. Sitä pystyy harrastamaan lähes minkä ikäinen ihminen tahansa, jonka nilkat ovat tarpeeksi kestävät lajia silmällä pitäen. Lajin harrastaminen vaatii eniten pitkäjänteisyyttä, sillä aluksi on tärkeää opetella oikea luistelutekniikka. Pikaluistelu on siitä mukava laji, että omaa kehittymistä on helppo seurata ja tulokset ovat helposti mitattavissa.

Pikaluistelun aloittaminen on helppoa, sillä sen aloittamiseen ei tarvita suuria taloudellisia voimavaroja. Ympäri Suomea on monia pikaluisteluratoja, joten oman asuinpaikan ympäristöstä löytyy helposti oma harrastuspaikka. Pikaluistimia on usein mahdollista vuokrata, jotta pääsee kokeilemaan onko laji itselleen kuinka mieleinen. Omia luistimia ei ole siis pakko hankkia ensimmäisiä luistelukertoja varten.

Luisteluasuna sopii harrastelijoille hyvä ja lämmin ulkoiluasu sekä hanskat ja pipo ovat suositeltavia. Kun taidot ovat kehittyneet, voi harkita ihonmyötäiseen luisteluasuun panostamista. Luisteluasu on usein luistelutrikoosta valmistettu ja sen ilmanvastus on mahdollisimman pieni.

Pikaluistelu rantautui Suomeen jo lajin kehittymisen alkuaikoina. Suomen ensimmäinen pikaluisteluseura Helsingfors Skridkoklubb HSK perustettiin vuonna 1875. Ensimmäiset kilpailut kilpailtiin Suomessa jo 1883 ja ensimmäiset lajin Suomenmestaruuskilpailut oli vuonna 1897.

Pikaluistelun matkakohtaiset maailmanmestaruuskilpailut ovat vuosittain järjestettävät kilpailut (pl. olympiavuodet), joissa kisaavat maailman parhaat pikaluistelijat. Ensimmäiset maailmamestaruudet olivat jaossa vuonna 1996. Pikaluistelun sprinttimaailmanmestaruuskilpailut ovat pikaluistelun lyhyiden matkojen vuosittain järjestettävät kilpailut. Nämä maailmanmestaruuskilpailut on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1970 ja on järjestetty vuosittain siitä lähtien. Kilpailuiden maailmanmestari ratkeaa kahden päivän aikana käytävän kilpailun aikana: kilpailija luistelee 500 ja 1000 metrin matkat kahdesti ja kunkin luistelun 500 metrin keskiajat lasketaan yhteen.