Ringette

Ringette on vuonna 1963 Kanadassa alkunsa saanut urheilulaji, jota pelataan jäällä. Laji on kehitetty naisille ja siinä on yhdistetty jääkiekko sekä koripallon strategia. Ringeten pelivälineenä on kuminen rengas eli ringetterengas. Suurin ero jääkiekkoon on se, ettei ringetessä sallita lainkaan taklauksia ja sen ominaisuudet on kehitelty tyttöjen ehdoilla. Ringette rantautui Suomeen vuonna 1979 Juhani Wahlstenin toimesta. Suomessa on kaikkiaan 40 seuraa, jossa on mahdollista päästä pelaamaan ringetteä. Harrastajia löytyy nuorista lapsista aina aktiivisiin aikuispelaajiin.

Ringeten pelikenttänä toimii jääkiekkokaukalo. Sen kenttään on maalattu molempiin päätyihin on punaiset niin sanotut ringetteviivat. Ringeten pelialueet ovat rajatut ja vain kolmella ensimmäisellä pelaajalla on lupa mennä sekä hyökkäys- että puolustuspäähän. Kentän keskimmäistä kolmasosaa rajaavat kaksi sinistä viivaa. Oleellinen sääntö pelissä on että jokainen syöttö on syötettävä siniviivan yli. Peli aloitetaan kentän keskeltä olevasta aloitusympyrästä oman joukkueen puoliskolta. Maalivahdin aluetta rajaa puolikaari, jonka säde on 2,44 metriä. Alueen sisälle ei saa mennä muista pelaajia kuin maalivahti, myöskään pelaajan luistin, maila tai vartalon osa ei saa käydä alueella.

Ringette pelissä kentällä on kulloinkin yhtä aikaa maalivahti sekä viisi kenttäpelaajaa. Kun jompi kumpi joukkue saa renkaan haltuunsa, on sillä 30 sekuntia aikaa saada laukaus kohti maalia. Mikäli aika loppuu kesken, vastustaja saa aloituksen. Normaalisti aloitus tapahtuu keskiympyrästä tai jostakin neljästä kentän aloitusympyrästä. Aloitusympyrässä saa kulloinkin olla kerrallaan vain yksi pelaaja ja aloittajalla on vain viisi sekuntia aikaa suorittaa aloitus. Ringetessä ei ole sallittua taklaaminen tai muu kontaktipelaaminen.

Ringetteä pidetään taito- ja älylajina sillä sen vaatimukset ovat tarkat. Pelin säännöt korostavat joukkueen tiimityöskentelyä, sillä pelissä ei pärjää sooloilulla. Hyvä luistelutaito sekä hyvä pelillinen äly ovat ringeten pelaajan tärkeimmät ominaisuudet.

Ringeten aloittaminen on helppoa eikä sen aloitukseen vaadita suuria ponnisteluja. Laji sopii kaikille, jotka osaavat luistella. Pelaajan tärkein varuste on luistimet, kaulasuoja sekä kypärä. Pelaajan kaulasuoja on viiltosuojattu ja se on pakollinen varuste jokaiselle pelaajalle. Kun taidot ovat kehittyneet ja siirrytään sarjatasolle, myös varusteiden vaatimukset kasvavat. Sarjatason pelaajalla tulee olla jääkiekkoluistimet, kypärä jossa on kasvosuojus, kyynär- ja polvisuojat, pelihanskat sekä aiemmin mainittu viiltosuojattu kaulasuoja. Varusteiden käyttö on tarkkaa, sillä kaikkien varusteiden (pois lukien kypärä, pelihanskat sekä luistimet) tulee olla piilossa pelipaidan tai housujen alla. Ringette maila valmistetaan vaihtoehtoisesti puusta, muovista tai alumiinista.

Ringeten maailmanmestaruuskilpailut on kansainvälinen ringetteturnaus, jonka järjestää Kansainvälinen Ringetteliitto IRF. Ne järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1990 Kanadassa. Suomi osallistui kilpailuihin jo heti ensimmäisenä vuotena. Nykyään Suomi on menestynein maa ringeten Maailmanmestaruuskilpailuissa. Suomella on kaikkiaan kahdeksan mm-kultaa, kaksi mm-hopeaa sekä yksi mm-pronssi.

Suomen korkein ringeten sarjataso on Ringeten SM-sarja. Sen ensimmäinen kausi pelattiin vuosina 1987-1988 ja sitä hallinnoin Suomen Kaukalopallo- ja Ringetteliitto. SM-sarjassa pelaa kaikkiaan kahdeksan joukkuetta: Blue Rings Tuusula, Espoon Kiekkoseura, Lahti Ringette, Lapinlahden Luistin -89, Luvian Kiekko -82, Nokian Urheilijat, Raision Nuorisokiekko sekä VG -62 Naantali. Eniten mestaruuksia pitää hallussaan Lapinlahden Luistin -89, jolla on kaikkiaan kahdeksan mestaruutta.